Vitamin A


A vitamininin orqanizmdə gedən bir çox proseslərdə iştirak etməsinə baxmayaraq hamiləlik dövründə bu vitaminə tələbat cüzi dərəcədə artır. Bu, onunla izah olunur ki, A vitamini orqanizmdə toplanmaq qabiliyyətinə malikdir. Buna baxmayaraq demək olar ki, bütün multivitamin preparatlarının tərkibinə A vitamini daxildir.
Unutmayın ki, A vitamininin defisiti çox az hallarda rast gəlinir. Daha çox rast gəlinən A vitamininin normadan çox olmasıdır. Müəyyən səviyyədən çox A vitamini qəbulu dölün böyüməsinə və inkişafına mənfi təsir göstərə bilər. Xüsusilə dölün gözünə və qaraciyərinə. Hamiləlik dövründə A vitamininə olan tələbatı qida rasionuna sarı tərəvəzləri, qaraciyər, süd və yumurta sarısı daxil etməklə ödəyə bilərsiniz. Lakin çalışın ki, bu məhsullardan həddən artıq çox istifadə etməyəsiniz. Müvafiq qida əlavələrini yalnız həkiminizin tövsiyəsi ilə qəbul edin.
A vitamini olan qidalar:
· Balqabaq
· Kartof
· Kələm
· Kök
· İspanaq
· Qurudulmuş ərik
· Brokoli
· Kərə yağı
· Yumurta sarısı
- Hamiləliyin başlanğıcı
-
Sizi qarşıda nə gözləyir?
- Dölün tərpənməsini hamiləliyin hansı həftəsindən sonra hamilə qadın hiss etməyə başlayır?
- Hamiləlik dövründə süd ifrazı
- Düşüklə nəticələnən hamiləlik
- Hamiləlikdə yataq rejimi
- Hamiləlik vaxtı striyalar (dəri dartılması)
- Vakuum və maşaların tətbiqi ilə doğuş
- Ana südünün saxlanması
- Körpəni başqasının qucağına ötürmək
- Uşaq otağının döşənməsi
- Körpəni rahatlatmaq
- Körpəni masaj etmək
- Ehtimal olunan doğuş tarixini necə müəyyən etmək olar?
-
Sağlam qidalanma
- Karbohidratlar
- Yağlar
- Zülallar
- Qidalı mikromaddələr
- Vitamin A
- B1, B2,B6, B12 vitaminləri
- C vitamini
- Yağ turşuları
- Dəmir
- Yod
- Maqnezium
- Fol turşusu
- Sink
- Faydalı qida məhsulları
- Südverən ananın qidalanması necə olmalıdır?
- Hamilələrin qidalanmasında tövsiyələr
- Hamiləlikdə sağlam həyat tərzi
- Omega 3
- Hamiləlikdə yaşıl çay qəbulu
- Qablaşdırılmış qidaların təsirləri
- Hamiləlikdə dehidratasiyanın təsirləri
- Hamiləlik dövründə yumurta yemək təhlükəsizdirmi?