Qablaşdırılmış qidaların təsirləri


Gələcək nəsillərin dünyaya sağlam gəlməsi və həyatlarını sağlam yaşaya bilmələri üçün təməlləri sağlam atılmalıdır. Buna görə də hamiləliyi planlaşdıran, hamilə və süd verən qadınlar sağlamlığına, qidalanmasına xüsusi diqqət yetirməlidir. Qablaşdırılmış qidaların tərkibində bir sıra əsas qida maddələri şəklini dəyişir, vitaminlər parçalanır və minerallar itir.
Bəs qablaşdırılmış qidalar nədir?
Evdə hazırlamadığımız, marketlərdən əldə etdiyimiz (konservlər, dondurma, çips, qənnadı məhsulları və s.) bütün qidalar qablaşdırılmış qidalara aiddir.İşlənmiş düyüdə 26-83 faiz minerallar itkiyə məruz qalır;
Qarğıdalı ununda 31-100 faiz minerallar yox edilmişdir;
İşlənmiş şəkərdə minerallar 85-100 faiz itir;
Yağsız süddə maqnezium, selen, A, D, E, K2 vitaminləri parçalanır. Yağlar isə süddən ayrılır;
Konservləşdirilmiş qidaların böyük əksəriyyətinin tərkibində artıq miqdarda fruktoza, trans yağlar, konservantlar var;
Çips və digər bəzi qablaşdırılmış qidalar qızardıldıqdan sonra qablaşdırılır ki, bu da sağlamlıq üçün çox təhlükəlidir. Çünki qızartma zamanı qaynayan bitki yağı trans yağa çevrilir və bütün belə qidalar hamilə xanımlar üçün zərərli hesab olunur.
- Ehtimal olunan doğuş tarixini necə müəyyən etmək olar?
-
Sağlam qidalanma
- Karbohidratlar
- Yağlar
- Zülallar
- Qidalı mikromaddələr
- Vitamin A
- B1, B2,B6, B12 vitaminləri
- C vitamini
- Yağ turşuları
- Dəmir
- Yod
- Maqnezium
- Fol turşusu
- Sink
- Faydalı qida məhsulları
- Südverən ananın qidalanması necə olmalıdır?
- Hamilələrin qidalanmasında tövsiyələr
- Hamiləlikdə sağlam həyat tərzi
- Omega 3
- Hamiləlikdə yaşıl çay qəbulu
- Qablaşdırılmış qidaların təsirləri
- Hamiləlikdə dehidratasiyanın təsirləri